Osobni razvoj i motivacija

Oda Jaranima

” Ti prijateljstvo shvataš kao slobodu, ja kao obavezu. Moj prijatelj je isto što i ja. Čuvajući njega, čuvam sebe. Zar treba da to kažem?

– Meša Selimović

Prijatelji, baš neka čudesna bića, zar ne? Nekad se uistinu pitam odakle to oni dolaze, kako su nam se putevi spojili?
I kako baš ja da imam tu čast biti prijatelj svim tim divnim ljudima, Jaranima. Nema njih baš puno, ali baš imam osjećaj kao da ih je sasvim dovoljno. 🙂
Kad im se sjetim lica, osmijeh mi se u sekundi razvuče. Koje li smo samo gluposti radili skupa, koje smo razgovore vodili, kako smo se samo smijali, pa baš toliko da smo se doslovno u gaće upišali. Bježali od gluposti, a bome ponekad i iz škole. Šetali oko nekih drvoreda, smijali se dignutom prstu u zraku, pravili neke figurice, pa im još i imena davali. Fantazirali neke Bisere od 5l, išli na svirke i krečali kao žabe u, ne baš najugodnijem tonalitetu. Vozali se u karijoli i na krovu, posuđivali ulje od nekih susjeda, naručivali dostavu od fast fooda preko puta zgrade, razmjenjivali salvete. Slali si slike svaki dan, svako jutro pili kavu skupa, na kojem god dijelu planete bili.

Kad ste zadnji put nazvali svog Jarana i rekli mu koliko ste sretni što ga imate u životu, koliko vam znači i koliko vam je drago što još jedan dan prvodite skupa na majčici Zemlji?
Čuvajte svoje prijatelje, nije kliše da su blago, jer doista jesu. Malo kome možete reći ono što ste prijateljima rekli. Toliko suza prolivenih od smijeha, i od tuge zbog jedne te iste stvari ne možete sa svakim “izroniti”. Podržavajte svoje prijatelje. Gdje caruje istinsko prijatljstvo, tu egu nema mjesta. Motivirajte jedni druge, ohrabrujte, pogurajte ako zapnu, ali i popustite ako je previše gusto.
Imam prijatelje s kojima se ne čujem prečesto, ali kad se vidimo razgovor se nastavlja tamo gdje je i stao. I u tome je čar. Nema onoga Nisi se javio/la, tko će prvi poruku poslati ili slično.

Nemam baš tu sreću da svoje prijatelje fizički viđam svaki dan, jer živimo na različitim dijelovima svijeta, ali to nipošto nije razlog da im skoro svako jutro ne pošaljem sliku u svom najgorem izdanju: raščupana, s podočnjacima, napuhana i sa kavom u ruci. 🙂
I nije me sramota, jer Jaran ne osuđuje, ne zamjera koliko god da je sati, jer će ti odgovoriti kad njemu bude vrijeme, i to je apsolutno i sasvim uredu.

S druge strane, postoje i lažna, toksična prijateljstva, ima ljudi koji su se opekli jednom ili čak više puta na zakleto prijateljstvo. Evo vam jedan savjet da uistinu otkrijete što je u pitanju: Osjećate li se vi 100% i u svakom trenutku dobro sa tom osobom? I ako se ponekad i ne osjećete, ako to naglas kažete hoće li se nešto promijeniti, tj. hoće li se netko naljutiti? Odgovor znate sami.
Ali obećajte sebi jedno: Koliko god da ste se puta opekli, uvijek, ali uvijek vjerujte da na ovom svijetu postoji netko tko je vaš najbolji drug i tko jedva čeka da vam ranom zorom pošalje fotku najgore verzije sebe :).

Nema u prijateljstvu Evo ti, daj mi. Prijateljstvo je obostrano Dajem ti.
Zovnite ih, pošaljite poruku, skoknite im do kuće i dajte im jedno srce.

Citati o prijateljstvu:

“Jedino kad kažes davanje, to ne znači – davanje. Davanjem se ne oduzima, nego dobiva za sve vekove”. – M. Antić

“Nemoj hodati iza mene; možda te neću voditi. Nemoj hodati ispred mene; možda te neću slediti. Samo hodaj pored mene i budi mi prijatelj.” – Albert Camus

“Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.” – A.S.Exupery

Za još inspirativnih citata posjetite: http://mudremisli.net/prijateljstvo-citatiPodijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *