IN×Travel,  Lifestyle

Alghero

“Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovijedača ” – Ibn Batuta

Putovati, putovati. Kad bi me netko pitao što želim raditi cijeli svoj život ovo bi bio odgovor. Alghero, maleni grad na obali Sardinije je bio naša prva destinacija za odmor. Osvojio nas je prvi pogled na grad i pjesčane plaže.
Lijepo je u svakom novom mjestu na svijetu. Stvori se prelijepa uspomena i nezamjenjivo iskustvo bogatstva drugih kultura, hrane, jezika. Sve to obogaćuje naše živote, a živote maleckih ljudi pogotovo. I ostavlja trajnu uspomenu pogleda na drugačiji, širi i veći svijet.

Alghero i njegova lukica sa barkama i čistim morem – što više tražiti.

Romantičan gradić sa starim kamenim zidinama, koji pričaju svoju povijest. Iza siline zidova se nalazi centar grada prožet uličicama, jedinstveno i simpatično uređenima tako da svaka ima svoju priču: šarene saksijice sa cvijećem, krletke sa svijetlima. I naravno, mnoštvo suvenirnica i restorana.

Središnji dio nije prevelik pa se može obići pješke… ili bos 😀

Lijepo je sjediti na zidiću i slušati valove kako lupaju od obalu u svoj svojoj punini i napomenuti se da je život uistinu samo jedan i da ga treba udahnuti do maksimuma. Svaki je trenutak neponovljiv. I nije bitno gdje se na svijetu nalazite, da li je neki potočić u blizini ili ste na Maldivima, ako ste mislima negdje drugo, onda ništa od toga nema smisla. Misli nas uvijek odvlače na neko drugo, manje poželjno mjesto ali se napomenite: Sad sam ovdje i tko zna kad ću opet imati ovu priliku da uživam.


Alghero noću

Noću je gradić jos ljepši, vrvi ljudima, ali ne previše, onako slatko žubori živošću. Ako ste u potrazi za dobrim jelom, većina restorana u centru nudi prilično lijep izbor jela sa ogromnim porcijama. Ja svoju nisam ni mogla pojesti pa se konobar naljutio 😀
Ako ste više raspoloženi za koktel, na gradskoj plaži (Spiaggia del Lido di Alghero) se nalaze Coctail barovi gdje možete pijuckati omiljeni koktel dok gledate zalazak Sunca, nogama zaronjenim u pijesak ili more-savršenstvo.

Alghero noću

Pošto moj muž obožava pivo, a ni meni nije mrsko, pažnju smo posvetili pivu Ichnusa.

Sardinijsko pivo

Imali smo priliku svaku večer uživati u zalasku sunca, opraštati se od ovog dana i sa nestrpljenjem očekivati što nam sutra nosi.

Zalazak Sunca

Novi dan, nove pobjede: Capo Caccia, Grotte di Nettuno i Romantični zalazak Sunca

Capo caccia, naizgled obična ogromna stijena sa svjetionikom. Do tamo se može doći brodićem iz luke u centru grada, što je svakako lakši način. A ako volite puno, ali stvarno puno stepenica onda se od vrha supuštate niz više od 600 stepenica do prelijepog čuda prirode, ali doslovno – Neptunove spilje.

Capo Caccia

Grotte di Nettuno ili Neptunova špilja je ustinu vrijedna divljenja. Stalaktiti i stalagmiti koji se mjestimice spajaju, voda koja istim daje odraz ogledala čini cijelokupan dojam još snažnjijim. Tako se ponekad malo osjećam nad čudima ovog svijeta, pogotvo kad sam ovdje kročila. Silina nečeg što je godinama prirodom oblikovano, a tako savršeno. Kad dirnete dijelove ovih čuda osjetite se tako malim i prolaznim.

Grotte di Nettuno

Romantični zalazak sunca
Ovo je bila lijepa prilika da se opustimo, uživamo i upoznamo ljude iz različitih dijelova svijeta. Kod agencije se može iznajmiti brodić koji prima do 10ak ljudi, ispolovi se na pučinu i uživa u zalasku sunca uz neki zalogajčić. Ako putujete kao par ovo je savršen izlet. Mi smo išli sa sinom i bilo je prelijepo, djeca obožavaju bilo kakvu vožnju, a na kraju je čak i skočio u more i kupao se s nama, hrabro za dvogodišnjaka.

Zalazk Sunca uz aperitiv: https://www.airbnb.com.mt/experiences/274503?guests=2&source=pdpother

Handmade in Alghero

Nisam šopingholičar i ne volim trošiti novce na svakojake gluposti, ali mi je lijepo donijeti kao uspomenu nešto ručno rađeno iz bilo kojeg mjesta. Serendipità je malena suvenirnica koja me se dojmila. Muž šije ove preslatke nesesere, a žena pravi nakit. Naušnice me podsjećaju na neku sliku Van Gogha, vjerojatno sam ih zato odmah zamijetila. I onda ih upakuju u ovaj presladak koferčić. Uistinu originalno i preslatko.

Serendipità – Via Roma 47

Alghero je ostavio baš jak dojam na nas. I dalje osjećam da bi mogla živjeti tamo i ne osjećati se strancem. Ovo je bio prvi ali sigurno ne zadnji put da smo tamo otputovali. Alghero, vidimo se opet.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *