Osobni razvoj i motivacija

5 navika koje su mi promijenile život

“Mi smo ono što neprekidno radimo.” Aristotel

Velika promjena u životu se ne dogodi u jednom danu, najčešće ne. To je proces koji se postupno gradi. Životne navike sami odabiremo i pridržvamo se istih, dobrih ili loših, na nama je da izaberemo.

Moja promjena je započela nekad na proljeće/ljeto 2018. kad sam počela slušati audioknjige. Kao majka prvog djeteta, iskreno, bila sam dosta izgubljena i nenaspavana. Iako je malecki tada imao preko godinu dana i dalje nije spavao noću, i svi mi, kronično nenaspavani, dobro znamo kako je to kad ste na rubu strpljenja i normalnog funkcioniranja.
Da se razumijemo, nisam ni prije toga bila u top mentalnom stanju, ali o tome u nekom drugom postu.

Osjetila sam da se nešto mora mijenjati u mom životu. Puno pitanja mi se vrtilo kroz glavu, a jedno od njih je bilo: Kako učiti dijete da može sve što želi, ako isto to ja ne radim? Jer djeca uče čisto kroz primjer. I onda sam krenula na unutrašnje putovanje, jer se začarani krug već nekako morao prekinuti. Najveća je glupost ponavljati iste stvari, a očekivati drugačije rezultate – što bi rekao Einstein. Često smo svi malo glupi, zar ne? 🙂

Prva navika koja mi je promijenila život: Čitanje/ slušanje knjiga

“Koliko je samo ljudi započelo novu eru u svom životu pročitavši knjigu!”
– Henry David Thoreau


Čitanje nam omogućuje da zaronimo u sebe i upoznamo dijelove duše koje dosada još nismo sreli. Od nekoga tko u srednjoj nije skoro nijednu obveznu lektiru pročitao, do toga da čitam knjigu tjedno sam postigla samo navikom čitanja. Kako se stvara navika? Tako što radite to nešto svaki dan.
Svaki dan čitam. Nekad 10 stranica knjige, nekad 100, nekad 5. Uopće nije važno koliko, važno je biti kontinuiran. I tako se gradi navika. Rezultat koji dobijete jest da se osjećate bolje u svojoj koži, nešto novo naučite i rastete kao čovjek. Loše strane: Nema ih!

Knjiga koju bih svakako preporučila: Atomic Habits – James Clear.

Druga navika koja mi je promijenila život: Interni monolog

“You can’t hammer yourself with hatred and build a life of happiness.” – Curtis Tyrone Jones

Ova se navika usporedo stvarala sa navikom čitanja. Kako su mi knjige širile svijest, tako se moj interni monolog mijenjao. Postajala sam sve svjesnija na koji način pričam sebi o sebi, sama u sebi 😀 Gornji citat uistinu to najbolje opisuje.

Stvaranje bilo kakve navike jer zapravo vježba. Moraš nešto uraditi X puta dok ne postane automatsko. Interni razgovori obeshrabrenja mi očigledno cijeli život nisu pomagali, tek nakon što mi je unutranje uho postalo osjetljivo na to što si govorim moj život je postao prilično drugačji. Nemamo većeg neprijatelja osim samoga sebe. Sve negativne riječi koje nam drugi kažu nisu ni upola “djelotvorne” kao one koje sami sebi govorimo svaki dan, godinama. Umjesto navike da si kažem Ma, ne možeš ti to, glupo je. Počela sam sebi govoriti Možeš ti to. Probaj, napravi Prvi korak . Uredu je ako pogriješiš. Tako jačaš. Ovo sam počela primjenjivati na svakom životnom polju. Promijenila sam rječnik kojim se sama sebi obraćam. I to me oslobodilo. Osjećam se vrijednije, samopuzdanije i ugodnije u vlastitoj koži. Napokon sebi vrijedim.

Treća navika koja mi je promijenila život: Yoga

“Yoga is not a work out it’s a work in.” Rolf Gates

Yoga je nešto čemu se uvijek vratim. Imam faze kad prestanem vježbati, prođe ponekad i više od mjesec dana. Ali svaki put kad se vratim Jozi (ovo u šali govorim), pomislim Pa što sam ovoliko čekala. Nakon naporonog dana najbolje što mogu uraditi jest vježbati jogu. To nije samo vježba istezanja, nego je i vježba povezanosti sa tijelom i samom sobom. Imam se priliku opustiti i analizirati kako se zapravo osjećam, gdje su tenzije (fizičke i mentalne) i doslovno ih prodisati. Nisam netko tko voli naporne fizičke vježbe, tako da je ovo apsolutno savršen način da pokrenem energiju i da se vratim sebi. Nastojim vježbati svaku večer. Isto kao i sa pročitanim stranicama, nije bitno koliko dugo vježba traje, važno je svaku večer položiti prostirku na pod i jednostavno početi.

Moj omiljeni Youtube kanal za yogu: Yoga with Adriene

Četvrta navika koja mi je promjenila život: Zahvalnost

Posebno mjesto u mom jutru imaju trenutci zahvalosti. I ova navika se, naravno, stvorila svakodnevnim podsjećanjem same sebe da se zahvalim svako jutro na tome što sam zdrava, što mi je obitelj zdrava pa onda popis svega ostalog vrijednog zahvale.
Zahvalnost mijenja fokus sa loših stvari koje se možda događaju u životu, na one dobre koje imamo, a često ih previdimo i uzimamo zdravo za gotovo. Možete kupiti dnevnik zahvalnosti pa pisati, a možete i u bilo kakvu bilježnicu pisati. Iako sam na osobnom primjeru primjetila da češće pišem otkako imam već spreman dnevnik. Zvuči smiješno, ali je nekako primamljivije pisati u nešto esteski uređeno i namijenjeno za to, sa citatima, nekim afirmacijama i slično, nego samo na papir napisati. Nekome je vjerojatno svejedno gdje piše, ali ovo je čisto moje iskustvo. Ako imate poteškoća sa napominjanjem da pišete u bilježnicu, kupite dnevnik pa probajte i tako. 🙂

Peta navika koja mi je promjenila život: Rano ustajanje

“Po jutru se dan poznaje.”

Nije to ustajanje u 4 ili 5 ujutro, dovoljno se probuditi ranije nego ostali. Volim se probuditi prije djeteta, jer kad on otvori svoje okice, tu vrijeme sa samom sobom prestaje, realno. 😀
Biti budna satak prije svih ili 40ak minuta mi je dalo mogućnost da svi dnevni izazovi koji me čekaju ne budu toliko loši, tj. da moja reakcija na to što se događa ne bude izvan moje zone mira. To je naravno, pridonijelo meni, a i svim ljudima oko mene. Nitko ne želi čangrizavu majku, ženu, prijateljicu, dijete i sl.
Jutarnja kava u miru, čitanje par stranica knjige, pisanje zahvalnosti je emocionalna bomba (u pozitivnom smislu) za nastavak dobrog dana. Najteže je prvih par jutara dok se organizam još nije navikao buditi, ali ako navijete alarm a mobitel ostavite što dalje od sebe, u drugoj prostoriji, na primjer, morat ćete ustati da ga ugasite. A kad ste već ustali, zašto ne napraviti nešto lijepo za sebe. 🙂

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *