Lifestyle

Mindfulness Squid

Ako ste pomislili da će ovo biti neki super zanimljivi post o nečemu dosad neviđenom, mnogo ste se prevarili 😀
Ovo je post o lignjama s krompirom koje ću pripremiti, uz ostale sastojke, sa prstohvatom pažnje, ljubavi i svjesnosti il’ ti ga mindfulness – što bi se popularno reklo.

Jel misliš dok kuhaš?

Dogodilo mi se bezbroj puta da kad kuham ili perem ili bilo šta dok radim što ne zahtjeva neku naročitu pažnju, da odlutam u neke zemlje i stanja uma, sam bog zna. I onda se trznem, to što sam radila je, naravno, završeno, a gdje sam Ja Bila tih nekoliko minuta, pojma nemam. I tako više puta dnevno.
Naš dragi um je sklon tom tumaranju i lutanju, kopkanju, analizi, pogotovo u autopilotu-stanju kad smo fizički prisutni, a mentalno odsutni. Zato danas, a i inače pokušavam sve češće prakticirati to izrazito prisutno stanje dok kuham. Možda zvuči malo kuu-kuu (ludo) ali obrok puno bolji i ljepši ispadne ako mu se posvetim i ako kuham dobre volje i namjere. Jedna sam od onih koji misle da hrana to osjeti. Kao i sve u životu što radimo, ako radimo preko neke stvari onda i ne ispadne baš najbolje, zar ne…?
Odličan dodatak tome svakako može biti neka muzika koju volite ili bilo šta drugo što volite slušati. Ljubitelj sam dobrog starog rocka, pa odalamim i opleti 🙂


Istinu na sunce

Da se razumijemo, ja sam netko tko je uvijek mislio da ne voli kuhati. Nisam kuhala do prije 3,4 godine skoro nikako, naprosto iz tog uvjerenja kako ja to ne znam i ne volim. Sa 20 sam znala ispeći jaje i napraviti pizzu. Jelovnik se nije proširio do prije par godina. Sa rođenjem djeteta život mi je poprimio skroz neki drugi smisao. Pa je tako i kuhanje za mene dobilo neki novi oblik. Shvatila sam da je lijepo imati kome kuhati. Kuham za svoju obitelj, za malo dijete i svog muža. Tu je zahvalnost bila ključ promjene odnosa prema hrani i kuhanju. Danas da me pitate da li volim kuhati, rekla bih: Apsolutno da. A dokaz kako hrana to osjeti jest da su jela ukusna bez obzira na (ne)iskustvo. Još jedan dokaz da hrana to osjeti jest i moje uvjerenje kako ne znam praviti kolače, i pogodite šta: nikad mi ne ispadnu kako treba. Osim čokoladne torte koju uvijek pravim. I koje je, vjerujem, svima već preko glave 😀
Recepti mi služe samo kao okvir, a ovo ostalo radim samo po osjećaju i glavna karika je da stvarno uživam u kuhanju.
Nije naravno ni svaki dan isti, ima dana kad mi se ne da ili ako moram nešto nabrzinu skuhati, skuham. Nije svaki obrok napravljen u punoj pristunosti, također. Ali u 90% slučajeva uistinu uživam.

Konačno recept

Za ovu izrazito prisutnu lignju bit ce vam potrebno:

1kg lignji (više/manje)
5,6 srednjih krompira (više/manje)
Pola čaše bijelog vina
3-4 češnja bijelog luka
2 velika luka (obični ili crveni)
Peršin, bosiljak
Ulje
Začini (vegeta, sol, papar)

Kao glavne sastojke izdvajam: Dobra mjuza, ljubav dok to radite, pažnja i zahvala što danas imate šta jesti i što imate koga nahraniti. Ruke, s kojima ćete sjediniti sve sastojke. Mnogi zaziru od upotrebe ruku u kuhnji, u smislu da sve što kuhate dobro izgnjavite rukama. To je jedan od ljepših načina povezivanja s hranom. Osobno u tome ne vidim ništa loše niti išta nehigijenski ukoliko su ruke prethodno oprane. Naprotiv, ako se prepustite, osjetit ćete razliku i zadovoljstvo pripreme hrane na taj način.Da ne smaram više, želim vam dobar tek!
Uživajte u pripremi i klopanju ovih uksunih lignji, pripremljinih na vama svojstven način-najljepši način.

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *