Lifestyle

Cvjećke: I. dio

“A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms.”Zen Shin

Tražeći citat za ovaj post i čitajući samo lijepe riječi o cvijeću je uspjelo da me naježi od divote. Cvijeće ili cvjećke (kako ih zovem od milja) su moja velika strast. Mada mi je malo glupo upotrijebiti riječ strast. Cvjećke su mi naprosto radost. Čista i iskrena radost.

Volim ih. Gledam ih kako rastu skupa sa mnom, neke već godinama. Neke su mi i uginule, neke se, s druge strane, ne daju svim uvjetima (ne)vremena, poput Dimitrija. Osvježavaju prostor, unose mir i radost. I osjete da ih volim. Zbog čega se ne daju i rastu. Tiho, nečujno se okreću svjetlosti i uz malo vode šire svoje listove… A kad bi me netko pitao što znam o cvijeću, vjerojetno bi odgovor bio: Ne baš puno. Uistinu malo znam tehničkih detalja potrebnih za uzgoj cvijeća. Sve što radim, radim po osjećaju. I presađivanje, kidanje grančica (kod začinskih), sadnja. Kod mene sve može, u svako doba godine, u svaku zemlju 😀

Znam da mi nitko ne bi vjerovao da su mi oči sad pune suza od radosti prema mojim cvjećkama. Možda nisu ni meni sve oFčice na broju. Il’ što bi moja stara rekla: Nisi ti, Inga, baš normalna. 😀

Inače nisu sve ovako na gomili, samo za svrhe selfija. Say floweeeer! 😀

Nije oduvijek bilo tako…

Misilm da bi svaki moj post mogao početi sa ovim naslovom. Nije oduvijek bilo tako. Kao da nisam više ista osoba. Ustvari, i nisam. Prije ne toliko puno godina moj odnos prema cvjećkama je izgledao ssaaasvim drugačije. Kupim je. Zalijevam je prvi tjedan, možda dva. Onda zaboravim na nju. Ako je vruće, zaboravim joj dati vode. Ako je hladno zaboravim je skloniti. I taa daa: dulji rok trajanja ima svježe mlijeko nego moje cvijeće.


Što me dovodi do priče o Dimitriju. Ne, Dimitrije nije osoba, Dimitrije je cvijet (Kalanchoe).
Ljudi u mojoj blizini su se već navikli na to da ih sve zovem imenom. Kome novom kažem, mnogo čudno me gleda 😀 Al’ da samo znate koliko me briga.
Kupila sam ga za useljenje u naš prvi zajednički stan. Isprva je krasio kuhinju, zatim balkon i uspio je jadan nekako prezivjeti do zime. Kad sam ga ostavila vani i ubio ga led. Smrzao se, a zatim otopio kad sam ga unijela u stan. I objesio. Otkinula sam mu sve to što je bilo mlohavo i opet ga ostavila na kuhinjski prozor, čisto u mislima Možda i oživi. I zaista, oživio je.

Do idućeg ljeta, kad je opet ostavljen na balkonu i onda ga je ubilo sunce. Od zelene je došao do smeđe, skorene boje. Opet sam mu pokidala sve to suho, ubogo. I ostavila ga u dnevni na svjetlo s mislima: Možda oživi. I oživio je.


Treći put (da, bio je i treći), Dimitrije, skupa s ostalim cvjećkama, se preselio u novi, veći stan jer smo dobili bebu. I tu se on snašao, te je nakon svih tih nesreća rastao samo pravo, u visinu. I dosegao je sigurno 30ak cm. Sav visok, ponosan i nepobjediv. Imao je dovoljno svjetla, dotad su se moja uvjerenja o njezi cvijeća mijenjala, pa se osjetio voljen i njegovan. Do momenta kad je naš malecki u hodalici oborio saksiju, koja je pala na Dimitrija i bome presjekla ga totalno. Ostao mu čuperak. E moj Dimitrije, majčina budalo (ovo je pjesma od Galije koja mi je u tom trenutku prošla kroz glavu i otud dolazi ime Dimitrije). S njim je sve počelo.
Fast forward, Dimitriju je skoro peta godina i dalje raste samo pravo. I, s ponosom predstavljam (televisa presenta): Dimitrija Jr. 😀

Dimitrije i Dimitrije Jr.

Prednosti cvijeća u stanu

Do Dimitrija, starosjedioca, odmah slijede kaktusi Pablo i Jose i Zvjezdača. Njih 4 su najstariji među cvjetnom populacijom. Zatim naš stan lijepo krase Liszt (koji raste koliko i naš sin, iste su visine bili prije cca. 3 god i sad), Josipa Lis(T)ac, Gaia, Papratka, Ljubica, Etta, Pegava, Dmitri, Dimitrije Jr., Paloma Blanca, Benji, Kimi Ga Yo, Lao Tze i ostale sezonske cvjećkice i začinsko bilje. Njima ne dajem imena, ne još 😀

Da pređem na prednosti:

  • Imate nešto lijepo, zeleno, živo i rastuće u kući. Nešto čemu pridajete pažnju.
  • Učite djecu kako se brinuti o nečemu (one ne zahtijevaju puno odgovornosti ni rada). Naš sin ih mazi i priča im, zalijeva ih… Odakle mu samo ta ideja 😀
  • Krase vam stan ili kuću. Cvjećkice su estetski lijepe. Meni je svaka lijepa, ali ima ih zaista zanimljivih. Uklapaju se u svaki interijer i dekor.
  • Ne zauzimaju puno mjesta (osim ako ne volite velike).
  • U nedostatku prirode (ako živite u gradu) nisu loša zamjena. Naravno da ništa ne može zamijenuti lijepu livadu ili šumu, no kuća drugačije zrači ukoliko ima cvijeća.
  • Pročišćavaju prostor.
  • Možete ih jesti! (Mislim na začinsko bilje)

Neki od lijepih i inspirativnih citata:

“If we could see the miracle of a single flower clearly our whole life would change.” – Buddha

“If you tend to a flower, it will bloom, no matter how many weeds surround it.” – Matshona Dhliwayo

“Many eyes go through the meadow, but few see the flowers in it.” – Ralph Waldo Emmerson

“If every tiny flower wanted to be a rose, spring would lose its loveliness.” – Therese of Lisieux

“All the flowers of the tomorrows are in the seeds of today.” – Indian Proverb

Za više posjetite: https://www.proflowers.com/blog/flower-quotes

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *