IN×Books

Wisdom of the Ages × Wayne Dyer

Kad bih mogla dvije knjige ponijeti u zagrobni život, to bi bile ova knjiga i M. Antić. Točka. tAčka. Znate li onaj osjećaj kad nešto čitate ili vam se nešto dogodi pa se oči napune suzama od radosti a ruke naježe od ljepote? E to je to.

Drevne mudrosti – Dnevne mudrosti

Ova knjiga je dokaz kako, bez obzira na godine i stoljeća koja su prošla, u nama ljudima se uvijek vrte iste pita pitanja, misli, dileme, želje. Ovo je knjiga o životu i smislu, iskazana kroz djela različitih pisca, duša bolje reći, neuništivih u vremenu. Univerzalne istine i emocije. Dyer je skupio fantastična djela koja su obiljžila našu povijest te ih povezao u ovu knjigu, sa vlastitim osvrtom na svako od djela.

Ova knjiga je definitvno najbliže duši (ovo je subjektivan opis svakako). Bezvremenska, knjiga sa svaki dan, točnije svako jutro. Jutra mi počinju sa čitenjem jedne od poema, Dyerov osvrt na njih, a zatim moja razmišljanja o pročitanom. Na početku dana me smjesti u neko lijepo stanje nade, optimizma, smisla. Ovo je knjiga za uživanje, komada po komad. Kao dobra bomonijera koju ne želite odmah pojesti, nego svaku iskusiti posebno, uživati i okusiti okus. Must have knjiga, u svakom slučaju.
Fascinirala me pažnja i djela koja je Dyer odabrao. Pored toliko savršenih napisanih komada, odabrao je baš ova… Nije mu bio lak posao bome 😀

InSpiracija

Ova fantastična djela mudrosti, flozofije, djela savjeta, života (kako vam drago), možemo primjenjivati u svim životnim situacijama i shvatiti kako nismo jedni, kako sve što mi proživljavamo je nekad netko drugi proživljavao. Iste emocije i misli unutranje stanje. Samo par dana prije nastanak ovog bloga pročitah:

Lose This Day Loitering (iz Fausta):

“Lose the day loitering, ’twill be the same story
To-morrow, and the next more dilatory,
For indecision brings its own delays,
And days are lost lamenting o’er lost days.
Are you in earnest? Seize this very minute!
What you can do, or think you can, begin it!
Only engage, and then the mind grows heated;
Begin it, and the work will be completed.”

– Goethe

Stajalo je na vratima frižidera (kao i sve važne stvari :D) kao podsjetnik. Kao motivacija. Kao inSpiracija. Kao pitanje. Što želiš? Svaki put kad bi tuda prošla, oči su mi tražile ove redove riječi i slova, pitala sam se Što mi ovo govori? Kakvu mi poruku šalje? Što moja duša zapravo MENI poručuje?
Djela drugih ljudi puno govore o nama samima. Možemo svi gledati u jednu sliku, a drugačije je vidjeti. Čitati isto djelo, a drugačije ga pročitati i shvatiti.

Ipak, evo na kraju, shvatih kako nemam dovljno dobrih riječi i načina da opišem savršenstvo ove knjige. Što su zapravo RIJEČI i kako nas tako često ostave “bez riječi”, kako mene ova knjiga. Iako naizgled pišem o njoj moje pravo unutarnje stanje sreće, zadovoljstva, oduševljenja, inspiracije se ne može opisati, usitinu. Stoga, nek neka od njih govore sama za sebe. 🙂

Iz Wisdom of the Ages:

“All man’s miseries derive from not being
able to sit quietly in a room alone.”
– Blaise Pascal

“The greater danger
for most of us
is not that our aim is
too high
and we miss it,
but that it is
too low
and we reach it.”
– Michelangelo

Six mistakes mankind keeps making century after century:
– Believing that personal gain is made by crushing others;
– Worrying about things that cannot be changed or corrected;
– Insisting that a thing is impossible because we cannot accomplish it;
– Refusing to set aside trivial preferences;
– Neglecting development and refinement of the mind;
– Attempting to compel others to believe and live as we do.
” – Cicero

” I saw grief drinking a cup of sorrow and called out, “It tastes sweet, does it not?” “You’ve caught me,” grief answered, “and you’ve ruined my business, how can I sell sorrow when you know it’s a blessing?” – Rumi

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *