Lifestyle,  Osobni razvoj i motivacija

Dobre navike: stvaranje i zadržavanje


Neobična stvar, te navike. Ponekad ni sami ljudi ne znaju da ih imaju. – Agatha Christie


Jutros sam se probudila u običajeno vrijeme, po navici. Otvorila oči pa malo blejala u plafon. Odlučila ustati, odegegala se do wc-a, sjela da piškim, odigla stopala od zemlje i držala se palcima, jer su mi hladne pločice. Isto po navici. Otišla do kuhinje i uzela omiljenu šalicu. Ljubičasta sa srcem. Uzela kuhalo. Prospi vodu, uspi vodu, ugrij vodu. Stavi kavu i šećer. Zalij vodom. Sjedni i pij. Po navici.
Kao robot 😀 Tako funkcioniramo veoma često. Ujutro možda najčešće. Nekad preko dana. Nekad u određenim situacijama. Nekad cijeli život. Jednostavne i nezahtijevne životne situacije je najlakše prepustiti autopilotu zvanom Navika.

Navike umnogome određuju naš život. Odluke, riječi, djela, osjećaji, reakcije…sve to dolazi iz navika. Ja sam navikla tako govoriti. Pa navikla sam se tako ponašati. Ja to radim iz navike. Il’ što bi se reklo Mahinalno ili Automatski. 😀
Često ne razmišljamo o tome, upravo iz toga razloga: Netko (naša podsvijest) to obavi za nas. Koliko puta smo samo regirali na nešto prije nego što smo uopće promislili što i kako ćemo reći ili učiniti. Navika je odradila svoje, a naša svijest je ostala zatečena.
Kao ja danas. Naručila sam mužu poklon za godišnjicu (sat), koji je trebao biti iznenađenje. Nekoliko sati nakon toga smo šetali i on me iz navike pitao da l’ sam naručila neke boje, a ja k’o iz topa (navike da mu sve živo kažem): Nisam, samo sam sat. I tako se prospem, ćao iznenađenje. 😀
Da ne laprdam više, izvin’te, vrijeme je da prijeđem na konkretne stvari. Kako stvoriti novu naviku i zadržati je?

A sad stvarno: Kako izgraditi naviku?

 • Prvi korak:
  Odluči i Vizualiziraj. Ali stvarno odluči Ovo je moja nova navika. Zatim se zamisli kako se osjećaš sa tom novom navikom u životu. Kako ti utječe na samopouzdanje, na vlastitu sliku o sebi? Koje emocije se javljaju?
 • Počni malim koracima.
  Za početak, izaberi dvije navike koje želiš uvesti ili promijeniti.
 • Odluči da ćeš to raditi minimalno 21 dan.
  Kažu da je potreban 21 dan ili više kako bi se formirala nova navika.
 • Radi to svaki dan.
  Navika se postiže konzistencijom. Ako je vježbanje, za početak je bolje svaki dan 5 min, nego 1x tjedno 2 sata. Čitanje isto, bolje svaki dan 7 stranica, nego nikako. Jer su veće šanse za stvaranje navike ako je svakodnevna, a ne tjedna ili mjesečna.
 • Obilježi je u kalendar kao nešto lijepo što možeš učiniti za sebe. Nek bude predstavljena kao Me Time. Lakše je ako zvuči primamljivije. 🙂
 • Napiši razloge čemu ti pridonosi ta nova navika.
  Kad napišemo ono što mislimo ili želimo učiniti, mozgu to izgleda stvarnije, opipljivije. Pa su veće šanse da to i realizira.
 • Kreni u tandemu.
  Lakše je ako imaš podršku svog Jarana. Al’ uistinu podršku u stvaranju, ne podršku u propuštanju. (Znamo svi za ono: Ma, haj’ nećemo danas, sutra ćemo). 😀
 • Smanji okolnosti koje će te dovesti u iskušenje.
  Kad sam stvarala naviku čitanja knjige tjedno, što je podrazumijevalo čitanje svakodnevno, nisam uzimala laptop u ruke, čisto kako ne bih završila na Netflix-u ili YouTube-u.
 • Nemoj se kriviti ako preskočiš.
 • Ako dođeš u iskušenje, samo si postavi pitanje Zašto je ovo dobro za mene? Odgovori. Još bolje ako napišeš to što misliš.
  Potom se zamisli kako radiš lošu naviku, odmakni se od sebe. Zatim kako radiš dobru, pa se u mislima odmakni od sebe. Vidi koja će emocija prevladati, tj. koja navika čini da se osjećaš bolje.
 • Slijedeća stavka je sasvim osobna, ali probaj smisliti neku afirmaciju kad si na pola koplja ili čisto kad ti se ne da. Moja je već dugo vremena Ovo je moja odluka. Ne znam zašto baš te riječi, ali rade. Kad se mislim hoću li dangubiti po YouTube ili ću pogledati kurs, pisati, čitati… izgovorim ovo i kao da me malo ‘osvijesti’. 😀

Drugi korak: Kako je zadržati?


Nećeš se ni morati truditi. Ako si već prešao/la put od 21 ili 30 dana i ako je to navika koja ti odgovara, onda je već navika. Tu je 😀
Ako se pak još lomiš, razmisli možeš li je nekako prilagoditi. Npr., ne voli svatko čitati. Ali možda su audioknjige bolja opcija. Ili yoga umjesto kardio vježbe. Biciklo umjesto trčanja.

Odluka je ključ

Najbolji način da se riješite loše navike jeste da jednostavno prestanete. – Leo Aikman

Želim se još malo vratiti na prvu stavku o Odluci. Vjerujem da je presudna u stvaranju navike, a u pokušaju da se riješi loša navika pogotovo. Kad vam se doslovno ‘zgadi’ to što radite, onda dolazi do promjene. Primjer:

Čokolada i ja.

Moja dugogodišnja i neumjerena ljubav. Jela sam je svaki dan, puno, godinama, non stop. Iz navike. Jednog dana sam kupila veliku Milku i pojela je sama u par minuta. I nakon toga opet tražila šta ima slatko za pojesti. U trenutku, kao da mi je netko tać opalio po glavi, upitala sam se: Šta ja ovo radim?! Ne pojela, nego sam požderala Milku. To mi je bilo previše. Odluka je bila donešena. Kad bi išla u prodavnicu, nisam gledala police sa slatkišima. Nisam kupovala i svima sam zabranila da mi kupuju. Prvih 7 dana je bilo malo kritično, jer sam bila ovisna pa mi je organizam vapio za slatkim.

Nisam htjela odustati, jer nema smisla da to radim više. I prošlo je prvih nekoliko dana, u apstinenciji. Jela sam voće da namirim šećer 🙂

Danas je prošlo više od godinu dana. Imam veliku Milku u ladici koja je načeta više od 15 dana. I ima je više od pola. Što želim reći: Nisam se htjela skroz riješiti slatkiša, ali na početku sam ipak morala. Dok nisam došla u stanje kad može stajati kraj mene, a ja je ne moram okusiti. Danas, ako mi se jede, pojedem bilo šta slatko. Čokoladu, kolač, bombone. Ne patim se, jer ne želim. Ali mi je važno da više ne postoji ovisnost.
Još da se sa kave ‘skinem’ 😀

Za kraj…

Kako god i što god bilo, upamti da prema sebi dolaziš iz ljubavi. Jer svaka ta navika neće imati smisla ukoliko se ne voliš i ‘kažnjavaš’ sebe. Koliko god da je teška ili ovisna, tako reći. Kreni iz ljubavi prema svom tijelu. Zamisli što radiš tijelu kad pušiš ili piješ, jedeš baš nezdravo, ljutiš se i pod stalnim si stresom. Oprosti si za učinjeno i odgovori si Zašto je ovo loše za mene? I kakav bi čovjek bio da tu naviku zamjenim nekom drugom? Vjerojatno bolji. Sebi bolji, time i drugima.
Navike oblikuju i utječu naš život, htjeli mi to ili ne i vjerovali mi u to ili ne. Ako promjeniš naviku, promijenit ćeš život. Vjeruj mi. Been there. Done that.

Knjiga koju preporučujem je svakako James Clear – Atomic Habits.
Čovjek je lijepo sve napisao, objasnio i savjetovao 🙂

O 5 navika koje su meni promijenile život. 🙂

Podijeli sa prijateljima

One Comment

 • Ana

  Ovo “Nemoj se kriviti ako preskočiš” mi je osobno bilo najteze nauciti, a na kraju je najvise pomoglo. Bez toga standardni razvoj situacije je bio preskocim 1 dan, pa 2, pa se pojedem zbog toga, pa odustanem. A ovako, bilo 10 zaredom, pa propustila, jbg, bit ce sutra 2 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *