IN×Books

Nova Zemlja × Eckhart Tolle

“Life will give you whatever experience is most helpful for the evolution of your consciousness. How do you know this is the experience you need? Because this is the experience you are having at the moment.”

Tko traži, taj i nađe

Ova knjiga je možda malo specifična u smislu da će ti se 100% svidjeti i da ćeš u njoj naći dosta korisnih stvari, naučiti više o sebi, egu i njegovom funkcioniranju, podsvijesti i duši. Ili da ti uopće neće biti nešto. Mene je eto odvalila, dok jednu moju Lutku baš i ne. Nismo svi isti i nek bude tako, sve u svoje vrijeme.

No, kako to inače u životu biva, kad čovjek traži, onda i nađe. Pa tako i ja. Mislim da u skoro svakoj knjizi ima nešto vrijedno za pronaći i naučiti. Skoro svakoj, svakoj ne baš. 🙂

Nova Zemlja je za mene bila uistinu specifična jer mi otkrila Ego kao ništa i nijedna knjiga do sada. Sjela mi je kao budali šamar, što kažu. Otkrila je gdje se ego skriva, ulogu, funkciju, kako ga prepoznati i čime se hrani. I ono najvažnije, kako živjeti s njim. Nije cilj da se ego eliminira, nego prepozna i bude u simbiozi. Saznala sam više o životnim ulogama u koje bi se kao trebala uklopiti, o identitetu, identifikaciji i usporedbi s drugima. O lažnoj sebi.

“Give up defining yourself – to yourself or to others. You won’t die. You will come to life. And don’t be concerned with how others define you. When they define you, they are limiting themselves, so it’s their problem. Whenever you interact with people, don’t be there primarily as a function or a role, but as the field of conscious Presence. You can only lose something that you have, but you cannot lose something that you are.”

Spas u zadnji čas

Nakon, a i tijekom čitanja ove knjige sam shvatila da je Ego bome velikim dijelom upravljao mojim životom. Od malih nogu. Da mi je rušio prijateljstva, vrijeđao ljude koje volim, dramio i vikao na male i velike događaje. Pravio žrtvu u nadi za pažnjom. Činio me nesigurnom zbog konstantne usporedbe. Tražio definicije, vukao u prošlost, tjerao u neizvjesnu budućnost, bježeći od SADA. Tražio da imam, umjesto da budem. Očajavao i tužio se na sve, tražio konstantno Ja sam u pravu. Stvarao konflikte, tragao za odobrenjem. Vrištao ljubomorno i nesigurno. Bio je Bitch. Bio je nesretan i tražio nesreću. Vodio ratove protiv mene i drugih… Samo što mu je sad bio zadnji ispaljen metak na moju metu. Dosta ga je bilo 20 i kusur godina.

“This is most people’s reality: As soon as something is perceived, it is named, interpreted, compared with something else, liked, disliked, or called good or bad by the phantom self, the ego.”

All we have is here and now

Ovdje i sada je recept za utišavanje ega jer onda gubi svoju snagu i svoju ulogu. Tko je Ego onda ako nije prošlost ili budućnost. I tu se onda pocijepa. A nama ostane jedan mir i tišina, olakšanje. Njegova uloga jest da nas zaštiti. Upozorava na sve moguće opasnosti na temelju dosadašnjeg iskustva. Međutim, ako preuzme kormilo može otići predaleko.
Kako bi dopustili jednu zdravu simbiozu, ego valja prepoznati. Čim ga prepoznaš u mislima, razgovoru, osudi, usporedbi, posesivnosti, prisvajanju i slično, već je izgubio snagu i kormilom sada upravljaš ti.
Meditacijom se najlakše postiže to stanje bez misli i privremenog ušutkivanja ega.
Tu nisam baš jak sugovornik, jer sam još u fazi Sutra ću meditirati. Pa još nisam 😀

Ono gdje sam najviše primjetila dominaciju Egom, a kasnije oslobođenje i život u miru je bila moja veza. Nismo mi bili par koji se baš svađao, ali sam JA imala dane u mjesecu (sinkronizirane s onim danima u mjesecu) kad bi jednostavno tražila rat, pravila od muhe slona i satrala (ne znam bolju riječ) bih svog najdražeg i najboljeg Čoeka na svijetu. To je Ego tražio problem, kompliciranje bez razloga, smaranje, pravljenje problema ni iz čega, izmišljao scenarije itd itd.

I prije nego što sam pročitala ovu knjigu, moj se život promijenio, samim time i veza. Samim time i odnosi sa drugim ljudima, obitelji, prijateljima. Ali nakon odlomaka o Egu iz ove knjige koje sam progutala, moj je život uistinu poprimio novu dimenziju.

Stoga…

“You do not become good by trying to be good, but by finding the goodness that is already within you, and allowing that goodness to emerge. But it can only emerge if something fundamental changes in your state of consciousness.”

“What keeps the so-called consumer society going is the fact that trying to find yourself through things doesn’t work. The ego satisfaction is short-lived and so you keep looking for more and keep buying and consuming.”

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *