Lifestyle

Joga

“Yoga. It’s not a Work-Out, It’s a Work-In. “

Ono kad se vratiš jozi. Jogi. Volim reći jozi jer mi zvuči smješnije. Čoek mi se uvijek trzne kad kažem Odoh sad da se vratim jozi. A jozi idem i vraćam se godinama već. 5, 6 godina sigurno, ako ne i više. Ali to nije bilo konstantno vježbanje. Do prije godinu ili dvije, jozo je išao sa pauzama od pola godine i više. Ne znam zašto uvijek dugo čekam da mu se vratim. Valjda kao i sa svim navikama, ako ih ne ponavljaš redovno, nestanu. Ili se izgube na određeno vrijeme.

U zadnje vrijeme sam prilično konstantnija, prilično znači par puta tjedno. Iako sam primjetila da za najbolje odrađivanje ove navike mi je važno da vježbam apsolutno svaki dan. Makar samo 15ak minuta. Da razjasnimo kako nisam jedna od onih što se mogu smotat k’o sarma i pritom se držat na malom nožnom prstu, držim se manje zahtjevnih vježbi. Iako je ovo već drugo ljeto kako sam rekla da ću napraviti headstand.

Možda bi mi zanimljivije bilo kad bi ovo javno rekla. Vjerojatno bi onda imala bolju motivaciju, nego kad ovako sama sebi kažem. Pa onda sama sebi i otkažem :D. Da! Pretvorimo ovo u Challenge. Dajem si vremena do kraja 8.mj. Nisam u tolikoj lošoj formi, stoga mislim da imam solidne šanse. Il se varam 😀
Što je najgore od svega, nisam još ni pokušala. Nekad zbilja imam čudne navike. Kažem da ću uraditi ono što uopće ne znam da li mogu ili ne mogu. No dobro. (Rečenica apsolutnog mirenja sa stvarima i situacijom).

Joga s ljubavlju

Ono što mislim da je svakako bitno, prije početka joge ili bilo koje druge vježbe jest imati obzira prema vlastitom tijelu i njegovim mogućnostima i mogućim ograničenjima te iste prihvatiti kao nešto na čemu se može još poraditi. Nismo svi isto građeni, nit smo jednako fleksibilni, niti smo jednako išta. Stoga je lijepo kad se tijelu pristupi apsolutno inidividualno i najvažnije od svega, s ljubavlju. Joga ne predstavlja forsiranje na izvedbu određene poze. Joga prestavlja mir, povezivanje sa sobom, smirivanje misli, utišavanje monologa koji bruji po cijeli dan. Osvještavanje dijelova tijela na koje većinu dana ne obraćamo pažnju. Predstavlja konekciju daha, duha i pokreta. Idealno je “sredstvo” za rješavanje stresa jer toliko prija u svakom trenutku. Godi tijelu i umu i savšena je vježba za one kojima se ne vježba (tj. za one koji se ne žele baš previše oznojiti) 😀 Druga dobra strana jest, što se može apsolutno prilagoditi svima. Tako da, ako je nekome i do znojenja Power Yoga je idealno rješenje.

Samo polako.

Moja malenkost se inače druži s Adrianom (Yoga with Adriene) već duži niz godina. Nisam nikad išla ni u kakav studio, jer mi je važnije bilo sebi prilagoditi vrijeme i raspoloženje za jogu. A i sačuvati koju paru 😀 Ako se odlučite za ovaj način, a dosad niste vježbali, slušajte tijelo i ne idite preko granica koje ono u tom trenutku može doseći. S vremenom se sve razvija i raste. Kako mali cvjetak, tako i mi. Stoga, samo polako.
Volim obratiti pažnju na svaki dio tijela, blokadu i čvoriće dok vježbam. Volim znati gdje mi jest granica, pa na njoj pomalo raditi. Kad sam počela, nisam mogla iz stojećeg položaja dohvatiti nožne prste. Zatim sam došla do toga, da ih uz mrvicu napora mogu dohvatiti. To toga da ih sada s lakoćom dohvatim. Lijep je osjećaj biti svjestan tijela i uma i osjetiti onaj trenutak povjerenja između sebe i Sebe. Sigurnost da će tijelo poslušati ukoliko je vjera jaka. Ovo je lekcija koju možemo primjeniti u svakom životnom polju. Ne biste vjerovali koliko je snažan utjecaj daha na tijelo i um. Inhale. Exhale. U dahu i tišini koja slijedi iza njega stoje sve tajne našeg bivanja.


Ali, nisam se forsirala pretjerano. Pustila sam tijelu da uzme vremena koliko hoće i koliko treba dok ne dosegne prste. Nije maraton, nije natjecanje. U pitanju je samo Dobar Osjećaj. Tako prilikom svakog pokreta, opusti se, osjeti Sebe i “otkači šlepove (nanišani jutro i pusti tu lađu da klizi
Pronašli su Ameri šifru za to: “Take it easy”)”. Što bi rekao Balašević. Upravo to, take it easy, dio po dio, dah za dahom.
Za kraj, želim vas zamoliti još jednom, da ukoliko niste sigurni u neke poze, onda oprezno. Ovo iz iskustva govorim, jer sam par puta udarila glavom od pod praveći Crow pose (Vrana pozu). Prvi put je bio direktan udarac u čelo, drugi put sam se opametila pa sam stavila jastuk. Udarac je bio bezbolan ali svejedno neugodan. Treći put sam se naučila bolje skoncentrirati i vjerovala sebi da mi ne treba jastuk. I nije mi trebao. Ali, pameti nikad dosta. Bolje oprezno, nego na fizikalnu 😀

Take it easy!

Podijeli sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *